top of page

Časopis Duševní vlastnictví 04/2023

Aktualizováno: 7. 4.


Časopis Duševní vlastnictví

Přečtěte si úvodní recenzovaný článek Ing. Reginy Yusupové, který má za cíl přiblížit čtenářům problematiku GENERATIVNÍ AI V OBLASTI PATENTOVÉHO PRÁVA.


V neustále se vyvíjejícím technologickém prostředí je totiž umělá inteligence (dále také „AI“, zkratka anglického výrazu „artificial intelligence“) hnací silou vlny převratných vynálezů, které mění celá průmyslová odvětví, jakož i náš každodenní život.


V posledních letech je AI široce využívána v oblasti vědy a techniky, díky čemuž prochází oblast výzkumu transformací ve směru automatizace jednotlivých činností. AI tak dokáže po analýze poskytnutých dat odhalit nové vzory, které nejsou zřejmé lidskému oku, a přijít s inovativním produktem, který splní kritéria vynálezu a může být patentován.


Za pozornost také stojí ROZSUDEK SOUDNÍHO DVORA (DRUHÉHO senátu) ze dne 27. ZÁŘÍ 2023 ve věci T-172/21 Valve Corporation proti Evropská komise, který potvrdil, že zeměpisné blokování aktivačních klíčů pro platformu Steam v oblasti online videoher porušilo unijní právo v oblasti hospodářské soutěže.


V neposlední řadě si můžete přečíst zajímavý článek Mgr. Nely Černákové, Ph.D. o NEJSTARŠÍ PATENTOVÉ KANCELÁŘI V PRAZE, který je doprovázen zasvěceným výkladem spolu s dobovými fotografiemi.


__________________________________


PDF verze časopisu 04/2023 je k dispozici na: Duševní vlastnictví 4 (pdf, 12,4 MB)


Listovací verze časopisu 04/2023 je k dispozici na: Duševní vlastnictví 4


Všechna čísla časopisu Duševní vlastnictví si můžete prohlédnout na stránkách ÚPV:



V Praze dne 18. 02. 2024


JUDr. David Karabec, MPA, LL.M.

Místopředseda redakční rady



43 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page